Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Οι επενδύσεις των εταιρειών Ελληνικός Χρυσός και Χρυσωρυχεία Θράκης στην Ελλάδα

Από αριστερά προς τα δεξιά:  Σίμος Τσομώκος Σύμβουλος Επικοινωνίας,
 Γιώργος Μαρκόπουλος Γενικός Διευθυντής Χρυσορυχεία Θράκης,
Πέτρος Στρατουδάκης Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικός Χρυσός
 και Eduardo Moura Αντιπρόεδρος και
Γενικός Διευθυντής Eldorado Gold  στην Ελλάδα.
Όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις επενδύσεις των εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ και τη συμβολή τους στην εθνική και τοπική οικονομία, τα αυστηρά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και την πραγματική εικόνα της τοπικής κοινωνίας στην Χαλκιδική, τέθηκαν επί τάπητος σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σε μια αναλυτική και περιεκτική συνάντηση, τα διοικητικά στελέχη και των δύο εταιρειών, οι οποίες είναι θυγατρικές της Eldorado Gold, έδωσαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας όλες τις απαντήσεις, διαμορφώνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα των επενδύσεων αυτών σε σχέση με την οικονομία το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
Παρουσία  εκπροσώπων των ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάστηκαν τα ακριβή στοιχεία για την ανταποδοτικότητα των επενδύσεων της εταιρείας στην εθνική οικονομία αλλά και στις τοπικές οικονομίες Χαλκιδικής και Θράκης. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 1 δις. δολάρια τα προσεχή 5 χρόνια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών της χώρας κατά 1 δις δολάρια ετησίως, από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και αργυρού στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης. Ήδη από τον Φεβρουάριο 2012, έχουν επενδυθεί 100 εκ. Ευρώ στη χώρα. Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι θα εισρεύσουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους τα επόμενα 20 χρόνια ανέρχονται στα 1,6 δις Ευρώ, ενώ θα αυξηθεί η ρευστότητα στην Βόρεια Ελλάδα κατά 800.000 Ευρώ την ημέρα. Σε ανύποπτο χρόνο, η εταιρεία πρότεινε στην Ελληνική Κυβέρνηση τη θέσπιση ειδικού τέλους επί των ιδιωτικών μεταλλευτικών της παραχωρήσεων στη Χαλκιδική και τη Θράκη, στα πλαίσια πρότασης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έγινε προς τους αντίστοιχους Δήμους.
Όσον αφορά  στις θέσεις εργασίας, θα φτάσουν τις 5,000, άμεσες και έμμεσες ενώ ήδη μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία τριπλασίασε το άμεσο εργατοτεχνικό δυναμικό της, από 400 σε 1,200 υπαλλήλους.
Ο Επικεφαλής της Eldorado Gold στην Αθήνα, κ. Eduardo Moura, τόνισε: «οι επενδύσεις της εταιρείας αποτελούν μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης της προς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για το έργο μας, καθώς παρατηρούμε ότι η μέχρι στιγμής σιωπηρή πλειοψηφία του Δήμου Αριστοτέλη – όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας στη Χαλκιδική -  κάνει την παρουσία της αισθητή. Η τοπική κοινωνία στηρίζει το έργο μας! Οι άνθρωποι αυτοί είναι μεταλλωρύχοι της περιοχής, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους και άλλοι κάτοικοι που υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας, άνθρωποι που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή από τα μεταλλεία. Αναγνωρίζουμε την ύπαρξη μειοψηφίας, η οποία αντιτίθεται στις εξορύξεις και έχει μια λανθασμένη αντίληψη για τα έργα μας στον Δήμο Αριστοτέλη. Εμείς ενθαρρύνουμε τον διάλογο και είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να συμμετέχουμε σε συζητήσεις βασισμένες στη λογική και σε στοιχεία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιστεύουμε ολόψυχα στην ανάπτυξη, στην οικονομική ευμάρεια, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη προστασία του περιβάλλοντος, στη κοινωνική ηρεμία και μέσω των επενδύσεών μας στηρίζουμε την Ελληνική οικονομία».
Ενώ, ο κ. Πέτρος Στρατουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός δήλωσε, «Δημιουργούνται καλές προοπτικές με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και η εταιρεία θα εντείνει τις εργασίες της στο κατασκευαστικό κομμάτι, γεγονός που σημαίνει ότι εντός των επομένων ημερών θα δημιουργηθούν συνθήκες περαιτέρω αύξησης του προσωπικού της Ελληνικός Χρυσός».
Όσον αφορά το περιβάλλον, παρουσιάστηκαν τα ακριβή στοιχεία και ο σχεδιασμός της εταιρείας για όλα τα θέματα:
  • ΔΑΣΗ:
Η συνολική επέμβαση της εταιρείας , αφορά στην έκταση των 1,800 στρεμμάτων, για το έργο των Σκουριών, το οποίο καταλαμβάνει συνολικά μόλις το 0,09% της συνολικής δασοκάλυψης της Χαλκιδικής και μόλις το 0,24% της αντίστοιχης του Δήμου Αριστοτέλη.
  • ΣΚΟΝΗ:
Η εταιρεία βεβαιώνει ότι ελέγχει απόλυτα τη συγκέντρωση σκόνης στο μεταλλείο Σκουριών, η οποία βρίσκεται σε 5 φορές χαμηλότερα επίπεδα από τα όρια των Διεθνών Κανονισμών, διασφαλίζοντας ότι η περιοχή δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σχετικό πρόβλημα.
  • ΝΕΡΑ:
Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού θα παραμείνει αναλλοίωτη στους υδροφορείς της περιοχής. Οι μελέτες της εταιρείας για το θέμα του νερού, βασίζονται σε στοιχεία του πιο αξιόπιστου και έμπειρου φορέα στην Ελλάδα για τα θέμα αυτό, του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών), ώστε να διασφαλισθεί η αφθονία καθαρού νερού για το μέλλον.
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Καθ’ όλη  τη διάρκεια των έργων, η εταιρεία θα προβεί σε παράλληλη αποκατάσταση των περιοχών κατά τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και δήλωσε περήφανη, καθώς πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε αυτό το θέμα, γιατί στο έργο στις Σκουριές για παράδειγμα, η εξόρυξη του τελευταίου τόνου μεταλλεύματος θα σημαίνει ταυτόχρονα τη πλήρη αποκατάσταση του μεταλλείου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στην Πολιτεία, εγγυητική επιστολή ποσού 50 εκ. Ευρώ, για τη πλήρη διασφάλιση των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων.
Εκτενής αναφορά  με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις έγινε και στην ουσιαστική αποκατάσταση παλαιότερων εκμεταλλεύσεων και  στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό της  εταιρείας που αντικατοπτρίζεται  σε συγκεκριμένα έργα στην Ολυμπιάδα  και στο Στρατώνι.
Στο επίκεντρο  βρέθηκαν και τα διεθνή δεδομένα, όσον αφορά την εξόρυξη χρυσού, που αποτελούν την πιο τρανταχτή απόδειξη της συμβατότητας μεταλλείων – κοινωνίας – περιβάλλοντος. Παγκοσμίως λειτουργούν 1000 περίπου μεταλλεία χρυσού, που εκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, βρίσκονται επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Σουηδία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Μόνο στη Σουηδία και Φινλανδία λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την εφικτότητα και συμβατότητα των έργων αυτών με τις παγκοσμίως πλέον υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές  που βασίζονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και μάλιστα σε δύο χώρες με μακροχρόνια και ιδιαίτερα αναπτυγμένη περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση.
Σ’ αυτά τα δεδομένα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης, που δήλωσε όσον αφορά το έργο χρυσού στην Θράκη: «το Έργο Χρυσού Περάματος είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης με ιδιαίτερα θετική συνεισφορά στην οικονομία της περιοχής αλλά και την εθνική οικονομία. Έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα λειτουργίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογικές μέθοδοι είναι απόλυτα ασφαλείς για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι δε σε πλήρη συμφωνία με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η Eldorado Gold συμμετέχει κατά 95% στην διαχείριση των Μεταλλείων Χαλκιδικής και κατά 100% στα Μεταλλεία της Θράκης. Πρόκειται για Καναδική εταιρεία, με έδρα το Βανκούβερ, εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης, με κύκλο εργασιών που ξεπερνάει το 1 δις $ ετησίως. Η εταιρεία λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής μετάλλων και διατηρεί κοιτάσματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Κίνα και Βραζιλία. Τον Φεβρουάριο 2012 η εταιρεία εξαγόρασε με διαφανείς διαδικασίες και όρους αγοράς την European Goldfields, και περιήλθαν στον έλεγχό της τα Μεταλλεία Χαλκιδικής. 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ  Eldorado Gold

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ξεφτιλίστηκαν!
Τα ψέμματα τους ήταν χοντροκομμένα και εύκολα μπορούν να απαντηθούν από τον καθένα.
Που σαι ρε Μάκη να τους δείξεις τι σημαίνει προπαγάνδα!!!

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Eduardo Moura
Δεν θα σας απαντήσουμε πόσο βλάπτει η μεταλλουργεία και τι καταστροφή θα φέρει στον τόπο μας , αυτό θα αφήσω να σας το τεκμηριώσουν οι επιστήμονες που αντιδρούν με στοιχεία, αλλά έχω να σας κάνω μια ερώτηση σε σχέση με την άποψή σας ότι οι Έλληνες πολίτες που αντιδρούν στην μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή των σκουριών είναι λέτε μειοψηφία, καταρχάς θα σας έλεγα να είστε ποιο συγκρατημένη και να σέβεστε λίγο περισσότερο την αντίδραση των Ελλήνων της περιοχής , μιας και εσείς δεν είστε ούτε καν Ελληνίδα , και δεύτερον θα σας έλεγα μιας και μιλάτε για μειοψηφίες γιατί δεν τολμάτε να προτείνετε ένα δημοψήφισμα για να δούμε τελικά και δημοκρατικά ποιοι αποτελούν την μειοψηφία στην περιοχή αυτοί που αναφέρεστε. Για τους μόνους που μπορετέ να είστε σίγουρη ότι σας στηρίζουν είναι το κύκλωμα των εργολάβων και φυσικά η σημερινή δημοτική αρχή η οποίοι όχι μόνον σας στηρίζουν αλλά συμμετέχουν ως μέτοχοι της εταιρίας . Έτσι λοιπόν κυρία Μούρα μην είστε τόσο σίγουρη για το μέλλον της εξέλιξης του έργου που προωθείτε , γιατί στην Ελλάδα όσο κι αν δεν το πιστεύετε η δημοκρατία δεν πέθανε ακόμα , και ο λαός που επικαλείσθε δεν μίλησε !!!

Ανώνυμος είπε...

Κατινάκι 5 εκατομυριάκια ΜΟΝΟ απο την μία σύμβαση, όταν βγούν στον αέρα και τα άλλα να δείς χαρές

Ανώνυμος είπε...

Σχέδια χωρίς τον Ξενοδόχο.

Ανώνυμος είπε...

Τι να μας πείτε τώρα, τρέχετε και δεν φτάνετε η μετοχή της eldorado έπεσε 9,5% άντε και σ'ανώτερα.Είστε έτοιμοι να πάρετε τον πούλο.

Ανώνυμος είπε...

Και μετά ξυπνήσαμε.Σπασμωδικές κινήσεις απο μια εταιρεία που γνωρίζει πολύ καλά ότι η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής λεει ΟΧΙ στο χρυσό θάνατο.΄Μία γεύση απο τα ίδια,δεν έπεισαν κανέναν.Σας έρχετε μια πολλύ ωραία εκλπηξούλα.Μούρα εξω απο τον τόπο μας,είσαι ανεπιθύμητος.

Ανώνυμος είπε...

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ..........ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ..........

Ανώνυμος είπε...

".....Μόνο στη Σουηδία και Φινλανδία λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, ".......

Σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων

Δηλαδή έχουμαι το ίδιο περιβάλλον με τις παραπάνω χώρες ??????


Δηλαδή έχουνε ι παραλίες , καλοκαίρι , γεωργία παραδοσιακή κ.λ.π.

Ρε τι μαθαίνωωωωωω

Ρε παιδιά γιατί δεν μας συγκρίνουν με τον βόρειο πόλο , την περιοχή των πάγων ...κάτι κοινό θα βρούν .....δεν μπορεί..

Αι και στο Δι#@$ο

Ανώνυμος είπε...

Η μεγαλη πλειοψηφια του δημου πραγματικα στηριζει την υπαρχουσα δραστηριοτητα! Λεει ομως ενα μεγαλο Ο Χ Ι στην ανοιχτη εξωρηξη στις σκουριες και στο εργοστασιο χρυσου! Αυτο το γνωριζουν ακομα και οι πετρες! Μοσχοπουλοζαγορακιδες,πουλημενα αρπα-χτικα καποτε καποτε θα λογοδωτησετε! ΟΥΟΥΟΥΟΥΣΤ

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΣΠΕΝΤΣΑ είσαι η μοναδική που προβάλλεις τα ψεύτικα επιχειρήματα των χρυσοθήρων. Αυτό κάτι μαρτυράει και όλοι καταλαβαίνουμε. Είναι τυχαίο να γίνεται αυτό; Δεν νομίζουμε...

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ είπε...

Προς: 3 Απριλίου 2013 - 12:23 μ.μ. , θα αποφύγω να σε χαρακτηρίσω αλλά επειδή εσύ είσαι υπέρ της μονόπλευρης ενημέρωσης δε σημαίνει ότι θα γίνεται κιόλας!
Επιπλέον από το σύνολο των αναρτήσεων για τα μεταλλεία το +80% είναι κατά!
-Να σε χαρακτηρίσω; Μήπως σου χρειάζεται;

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ καιρός είναι να δημοσιεύσεις την είδηση, ότι την ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ την διώχνουν από την Ρουμανία και γιατί την διώχνουν.
Μπορείς φυσικά πιο μπροστά να ζητήσεις την γνώμη των ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, αλλά γρήγορα γιατί ο χρόνος τρέχει εναντίον σου.

Ανώνυμος είπε...

Ρεσπέντζα πρόσεχε καλά γιατί δεν αστειεύονται οι φασιστοσυριζαίοι συμμορίτες.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ρεσπέντζας κρατάει "ίσες αποστάσεις" από την εταιρεία και τους κατοίκους που αντιδρούν. Δηλαδή "ίσες αποστάσεις" από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Καλό τι κόλπο για να παραμυθιάζει ιθαγενείς, αλλά γίνεται αντιληπτό. Ας μας πει ποιό άλλο μπλόκ της Χαλκιδικής έχει γίνει βήμα των ανακοινώσεων της εταιρείας και του Πάχτα (Πολίτες Αριστοτέλη τάχα μου). Παλιότερα εκφραζόταν και υπέρ τηε "επένδυσης". Ίσως και να μην γνώριζε τότε. Τώρα υπογράφει ενάντια στην τρομοκρατία του κόσμου από την αστυνομία. Αν άλλαξε άποψη, δεν είναι ντροπή, να βγεί και να το πει όμως. Και να σταματήσει να είναι το βήμα της εταιρείας. Λίγη τσίπα!

Ανώνυμος είπε...

3 Απριλίου 2013 - 12:23 μ.μ.
Είσαι άδικος, Ο/Η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ είναι 90% κατά των μεταλλείων.
Πολλά σχόλια υπέρ της ανάπτυξης και της προόδου τα κόβει.
Άσε που σε μερικά απαντάει χωρίς να δημοσιεύει τα σχόλια.
Μερικά δε τα αναρτεί μαζί με τα δικά της απαντητικά σχόλια. Φαίνεται από την ώρα. Όταν το σχόλιο είναι 7.30 μμ και η απάντηση 8.09 μμ, σημαίνει πως σχολιάζει η ίδια η Ρεσπέντζα.
Είσαι πολύ άδικος!

Εμείς οι άλλοι νοιώθουμε σαν εκείνον που δεν τον ήθελαν στο χωριό κι αυτός πήγαινε στου παπά το σπίτι.

Ανώνυμος είπε...

χώσε και άλλα ρεσπέντζα!!! που κολλάς???
ρίξε πράμα!!!!
έτσι μπράβο τα μπομπολάκια δέχτηκαν σήμερα βόμβα μεγατόνων μ αυτή την καταγγελία για το αρσενικό!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 3 Απριλίου 2013 - 12:41 π.μ.

Eduardo Moura είναι άνδρας. Το μίσος σε τύφλωσε.

Ανώνυμος είπε...

Για τον κύριο Στρατουδάκη όσοι επιστημονικοί φορείς τολμούν και μιλάνε ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός , είναι αυτόκλητοι θεματοφύλακες του περιβάλλοντος , όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην απολογία του για το χάλι της περιοχής που έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρίες οι οποίες επικαλούνταν την προστασία του περιβάλλοντος όπως και η σημερινή εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Δηλαδή για τον κύριο Στρατουδάκη οι κάτοικοι της περιοχής όσοι αντιδρούν , δεν έχουν λόγο και έχουν λόγο όλοι οι ξενόφερτοι κατακτητές , καταπατητές , αλλοδαποί , και ξένοι υπήκοοι . Δεν νομίζετε ότι μας υποτιμάτε λίγο κύριε διευθυντά της παραζάλης!!!
Αλλά επιτέλους κύριε Στρατουδάκη , αν εμείς όλοι που ζούμε σε αυτόν τον τόπο και ανησυχούμε για το μέλλον του τόπου μας, μας θεωρείτε αυτόκλητους θεματοφύλακες του περιβάλλοντος , εσείς τι ρόλο παίζετε; μήπως είστε αποικιοκράτες μήπως κατακτητές μήπως εμείς οι ιθαγενής πρέπει να σας θεωρούμε σωτήρες του τόπου τον οποίο εσείς και οι όμοιοί σας θέλετε να καταστρέψετε κερδοσκοπώντας εις βάρος της υγείας , της ποιότητας ζωής και του μέλλοντος αυτού του μοναδικού τόπου . Τελικά εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για εργασία έχετε υποδουλώσει τις συνειδήσεις μερικών ευτυχώς από τους κατοίκους , αλλά και αυτό μέχρι να σας πάρουν χαμπάρι ( που λέγαν κι οι παππούδες μας). Ευτυχώς το αυγό εκκολάπτετε και αρχίζει να φαίνεται το τερατούργημα που πάει να γεννηθεί από την αναξιόπιστη περιβαλλοντική σας μελέτη , φυσικά πάντα με την βοήθεια των θεματοφυλάκων όπως τους αποκαλείτε , που ευτυχώς για εμάς τους κοινούς θνητούς υπάρχουν ακόμα πολλοί .

Ανώνυμος είπε...

Μη τους συμμερίζεσαι Ρεσπέντζα. Ο αγώνας πάει κατά διαόλου και τους έφαγε το άγχος.

Ανώνυμος είπε...

η φωτο ειναι αυτο που λεει το τραγουδι''ολοι οι καριοληδες μια εταιρεια''

Ανώνυμος είπε...

Ουστ ρε απατεωνες.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ ο ρόλος σου δεν είναι να βαζεις τις ανακοινώσεις και των Μπόμπολων και των κατοίκων που δίκαια ανησυχούν για την υγεία τους το περιβάλλον και τις δουλειές τους. Οι Μπόμπολοι και η εταιρία έχουν τα δικά τους ΜΜΕ που μας βομβαρδίζουν με ψευτοπληροφορίες. Άσε λοιπόν τα λόγια και πάρε ξεκάθαρη θέση. δεν γίνεται να πατάς σε δυο βαρκες και να χτυπάς όταν μπορεις όσους αγωνιζονται καθαρα για τον τόπο τους. Συχνά διαπιστώνουμε ότι πνίγεις δικά μας σχόλια. ο πραγματικός ρόλος των δημοσιογράφων είναι να βγαζει κάποτε και τις δικές του απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά είστε άδικοι!
Λόγω κυρίως του Ρεσπέντζα έγιναν γνωστές στους κατοίκους της Χαλκιδικής οι καταστροφικές συνέπειες των εξορύξεων χρυσού! Οι αντιπαραθέσεις με τους ανθρώπους της εταιρείας σμίλευσαν την επιχειρηματολογία μας και προώθησαν τις γνώσεις μας! Προτιμώ αυτό παρά την στείρα μονόπλευρη επιχειρηματολογία!